Languages

Engelsk fiskpaj

Denna fiskpaj är en engelsk specialitet. 

800 g torsk eller annan vit fisk
8 medelstora potatisar
30 g smör eller margarin
ca 1 dl mjölk
1 lök
ev. 2 medelstora morötter
100 g djupfrysta ärter
ev. 1 dl riven ost
1 tsk basilika
salt och vitpeppar

Skala och skär potatisarna i bitar. Koka i saltat vatten, prova med en gaffel om de är färdiga – koka inte för länge. Häll av vattnet och sätt tillbaka kastrullen på mycket låg värme. Tillsätt en klick smör, salt och vitpeppar och mosa potatisen. Häll i mjölk och blanda till ett fast mos. Ta bort kastrullen från plattan. 

Skala och skär löken i stora bitar. Skala och skär morötterna i tjocka skivor. Koka lök och morötter i saltat vatten ihop med basilikan tills morötterna känns mjuka. Lägg i fisken och låt sjuda i max 5 minuter (koka inte för länge, då kommer fisken att smaka torrt). Smörj formen och lägg i fisk, morötter, lök och djupfrysta ärter i ett jämnt lager. Häll över lite buljong från koket.

Klicka över potatismoset och bred ut det försiktigt med en gaffel så att inte fiskblandningen trycks upp längs sidorna på formen. Toppa ev. med riven ost. 

Grädda på svag värme i 30 minuter. Om du gjort potatismoset i förväg och det kallnat behöver pajen ytterligare 5 minuter (lyft på locket och prova med en gaffel om det är genomvarmt).