Languages

Fåraherdens paj

4 portioner

Denna engelska specialitet kan varieras i oändlighet för både vegetarianer och köttätare. Den är dessutom billig, alla tycker om den och mycket kan förberedas i förväg och frysas – idealisk för ett par veckors semester! 

500 g kött- eller quornfärs (nöt-, lamm eller blandfärs)
3 lökar
2 morötter
1 tsk salvia
ev. buljong
100 g djupfrysta ärter
ev. 1 dl riven medelstark ost
salt och peppar

Potatismos

8–10 medelstora potatisar
30 g smör eller margarin
ca 1 dl mjölk
salt och vitpeppar

Skala och hacka lök och morötter. Stek på svag värme tills de är mjuka. Tillsätt färs och salvia och stek på svag värme tills färsen börjar få färg. Låt puttra under lock. Krydda med salt och peppar och tillsätt lite vatten alt. buljong så det blir såsigt. Detta går att förbereda och frysa in.

Skala och skär potatisarna i stora bitar. Koka i saltat vatten, prova med en gaffel om de är färdiga – koka inte för länge. Häll av vattnet och sätt tillbaka kastrullen på spisen på mycket svag värme. Tillsätt en klick smör, salt och vitpeppar och mosa potatisen. Tillsätt så mycket mjölk att det blir ett fast mos. Ta bort kastrullen från plattan.

Smörj formen noggrant. Fördela färsen jämnt i formen. (Om färsen varit frusen, ska den först tinas i rumstemperatur). Strö över de frusna ärterna alt. blanda dem med köttet. Klicka över potatismoset och bred ut det försiktigt med en gaffel så att färsen inte trycks upp längs sidorna på formen. Strö över den rivna osten och grädda på svag värme i 30 minuter, eller 35 minuter om färsen eller moset var kallt. Prova med en gaffel för att se så pajen är genomvarm.