Languages

Fårehyrdens pai

4 porsjoner

Denne engelske spesialiteten kan varieres i det uendelige både for vegetarianere og kjøttetere. Den er dessuten billig, alle liker den og mye av det kan forberedes på forhånd og fryses – ideelt til et par ukers ferie! 

500 g kjøtt- eller quorndeig (okse-, lamme-, eller blandingsdeig)
3 løker
2 gulrøtter
1 ts salvie
ev. buljong
100 g dypfryste erter
ev. 1 dl revet middels sterk ost
salt og pepper 

Potetmos

8–10 mellomstore poteter
30 g smør eller margarin
ca 1 dl melk
salt og hvitpepper 

Skrell og hakk løk og gulrøtter. Stek på svak varme til de er myke. Tilsett deig og salvie og stek på svak varme til kjøtt-/quorndeigen begynner å få farge. La småkoke under lokk. Krydre med salt og pepper og tilsett litt vann alt. buljong slik at det blir som en saus. Dette kan forberedes og fryses ned. 

Skrell og skjær potetene i store biter. Kok i saltet vann, prøv med en gaffel om de er ferdige – ikke kok dem for lenge. Tøm av vannet og sett tilbake kasserollen på platen på meget svak varme. Tilsett litt smør, salt og hvitpepper og mos potetene. Tilsett melk til du får en fast mos. Fjern kasserollen fra platen.  

Smør formen nøye. Fordel kjøttdeigen jevnt i formen. (Hvis kjøttdeigen har vært fryst, skal den tines først i romtemperatur eller i kjøleskapet.) Strø over de frosne ertene eller bland dem ned i kjøttdeigen. Fordel potetmosen over og smør den forsiktig utover med en gaffel slik at kjøttdeigen ikke blir trykt opp langs sidene av formen. Strø over revet ost og stek på svak varme i 30 minutter, eller 35 minutter dersom kjøttdeigen eller mosen er kald. Sjekk med en gaffel for å se om paien er gjennomvarm.