Languages

Lammaspaimenen piiras

4 annosta

Tätä englantilaista erikoisuutta voi muutella loputtomiin sekä vegetariaanit ja lihansyöjät huomioon ottaen. Se on lisäksi halpa, kaikki pitävät siitä – ihanteellinen parin viikon kesälomalla! 

500 g jauhelihaa tai quornia (vasikan, lampaan tai sekajauhelihaa)
3 sipulia
2 porkkanaa
1 tl salviaa
tarvittaessa lihalientä
100 g pakastettuja herneitä
tarvittaessa 1 dl raastettua keskivahvaa juustoa
suolaa ja pippuria

Perunamuusi
8–10 keskikokoista perunaa
30 g voita tai margariinia
noin 1 dl maitoa
suolaa ja valkopippuria

 

Kuori ja hakkaa sipulit ja porkkanat. Paista pienellä lämmöllä, kunnes ne ovat pehmentyneet. Lisää jauheliha ja salvia sekä paista, kunnes jauheliha alkaa saada väriä. Jätä porisemaan kannen alle. Mausta suolalla ja pippurilla sekä lisää hieman vettä tai lihalientä kastikemaisuuden aikaansaamiseksi. Tämän voi valmistaa etukäteen ja pakastaa.

Kuori ja paloittele perunat suuriksi paloiksi. Keitä perunat suolavedessä ja kokeile aina välillä haarukalla, ovatko ne kypsiä – älä keitä liian pitkään. Kaada vesi pois ja aseta kattila takaisin liedelle ja laita lämpö pienelle. Lisää voi, suola ja valkopippuri ja muhenna perunat. Lisää niin paljon vettä, että muusista tulee kiinteää. Ota kattila pois keittolevyltä.

Voitele vuoka kunnolla. Levitä jauheliha tasaisesti vuokaan. (Jos jauheliha on ollut pakastettuna, sen tulee ensin antaa sulaa huoneenlämpöiseksi). Ripottele pakastetut herneet jauhelihan päälle tai sekoita ne siihen. Sirota voinokareita perunamuusin päälle ja levitä muusi varovasti haarukalla siten, ettei jauhelihaa joudu vuoan laitoihin. Ripottele raastejuusto seoksen päälle ja paista alhaisella lämmöllä 30 minuuttia, tai 35 minuuttia, jos jauheliha tai muusi on kylmää. Kokeile haarukalla, että piiras on kauttaaltaan lämmin.