Languages

Schaapherdersschotel

4 personen

Deze Engelse specialiteit kan tot in het oneindige worden afgewisseld voor zowel vegetariërs als vleeseters. Bovendien is het een goedkoop gerecht, iedereen vindt het lekker en het meeste kan vooraf worden klaargemaakt en diepgevroren – ideaal voor een paar weken vakantie! 

500 gr. vlees- of quorngehakt (rundergehakt, lamsgehakt, of half om half)
3 uien
2 wortels
1 theelepeltje salie
ev. bouillon
100 gr. diepvrieserwten
ev. 1 dl geraspte belegen kaas
zout en peper 

Aardappelpuré

8–10 middelgrote aardappels
30 gr. boter of margarine
ca. 1 dl melk
zout en witte peper

 

Schil en snijd de ui en de wortels. Bakken op lage temperatuur tot ze zacht zijn. Gehakt en salie toevoegen en daarna bakken op lage temperatuur tot het gehakt kleur krijgt. Daarna onder deksel laten sudderen. Kruiden met zout en peper en voeg water of bouillon toe zodat het gerecht “sauzig” wordt. Dit kan vooraf worden gedaan en daarna worden ingevroren. 

Schil en snijd de aardappels in grote stukken. Kook ze in zout water, controleer met een vork of ze gaar zijn – niet te lang laten koken. Giet het water af en zet de pan weer heel laag op. Voeg een klont boter toe, zout en witte peper en pureer de aardappels. Voeg zoveel warme melk toe dat het een vaste puré wordt. Haal de pan van het vuur. 

Beboter de vorm zorgvuldig. Verdeel het gehakt gelijkmatige in de vorm. (Als het gehakt uit de diepvries komt, moet deze eerst bij kamertemperatuur of in de koelkast worden ontdooid.) Strooi de erwten direct uit de diepvries over het gehakt, of meng ze met het gehakt. Leg de aardappelpuré erover en verspreid deze voorzichtig met een vork over het gehakt. Het gehakt mag niet aan de zijkanten naar boven worden gedrukt. Strooi de geraspte kaas erover en maak het gerecht klaar op lage temperatuur gedurende ca. 30 minuten, of 35 minuten indien het gehakt of de puré koud is. Controleer met een vork of de schotel door en door warm is.